Vienintelėje Baltijos šalyse naftos perdirbimo produktų gamykloje prasideda naujo įrenginio statybos

12-08-2022  

Rugpjūčio 11 dieną vienintelėje Baltijos šalyse naftos perdirbimo produktų gamykloje iškilmingai paminėta Žaliavos likučio konversijos įrenginio statybų pradžia. Viso regiono ekonomikai ir energetiniam saugumui itin svarbus projektas sykiu yra ir didžiausia istorijoje Lenkijos kapitalo investicija Lietuvoje.
 
Į Mažeikių rajone įsikūrusią naftos perdirbimo produktų gamyklą pasveikinti su naujo įrenginio statybų pradžia atvyko Lietuvos Respublikos energetikos ministras Dainius Kreivys, Lenkijos Ambasados Lietuvoje Pirmasis patarėjas Andrzej Dudziński, Telšių vyskupas Algirdas Jurevičius, generalinio projekto rangovo – kompanijos „Petrofac“ – vadovai, svečiai iš savivaldos ir subrangos įmonių.
 
lithuania-refinery-ground-breaking-1-1200x627.jpgNaujo įrenginio statybos investicija – daugiau nei 640 mln. EUR. „Pasauliui per ateinančius dešimtmečius siekiant ambicingų energijos transformacijos tikslų, šios gamyklos tikslas – tapti teisingos ir tvarios energetikos sektoriaus pertvarkos Vidurio Europoje lydere,“ – sveikindamas į renginį susirinkusius svečius teigė didžiausios šalies mokesčių mokėtojos, vienos iš didžiausių darbdavių ir eksportuotojų – AB „ORLEN Lietuva“ – generalinis direktorius Michal Rudnicki. – „Puikiai suprantame, kad ambicingus tikslus galime pasiekti tik bendradarbiaudami su partneriais ir visomis suinteresuotomis šalimis.“ Savo sveikinimo kalboje AB „ORLEN Lietuva“ generalinis direktorius akcentavo, jog ORLEN dešimtmečio strategijoje numatytas vienas iš tikslų – tvarus išteklių naudojimas. „Kadangi šitas projektas atidaro galimybes tolimesnei mūsų bendrovės plėtrai tokiuose segmentuose kaip naftos chemija, tai reiškia, kad netrukus galėsime visiškai įgyvendinti Žaliąjį kursą,“ – teigė M.Rudnicki.
 
Žaliavos likučio konversijos įrenginį planuojama pastatyti iki 2024 metų pabaigos. Projekto įgyvendinimas sudarys galimybes gaminti vertingesnius šviesiuosius produktus didelio sieringumo mazuto sąskaita, pagerinti konkurencingumą, sumažinti priklausomybę nuo makroekonominių pokyčių.
„Lenkija yra labai svarbus mūsų strateginis partneris energetikoje, ir AB „ORLEN Lietuva“ veikla Lietuvoje yra vienas šios partnerystės pavyzdžių. Gamykla užtikrina stabilią naftos produktų pasiūlą visam Baltijos regionui ir yra viena svarbiausių mūsų energetinio saugumo šakų. Todėl šiandienos įmonės investiciniai sprendimai svarbūs ir Lietuvai, nes jie prisideda ir prie Lietuvos ekonomikos konkurencingumo ir energetinio saugumo,“ – statybos darbų pradžios ceremonijoje sakė Lietuvos Respublikos energetikos ministras Dainius Kreivys.
 
Žaliavos likučio konversijos įrenginio statybos patikėtos generaliniam projekto rangovui – kompanijai Petrofac. Pasveikinti ir palinkėti sėkmės visai komandai į Lietuvą iš Jungtinių Arabų Emiratų atskrido daugiau nei 8 tūkst. darbuotojų buriančios kompanijos „Petrofac“ projektavimo ir statybos padalinio pagrindinis vykdomasis direktorius Elie Lahoud. „Šiandien statybų pradžią žyminti kapsulės įkasimo ceremonija yra svarbiausias įvykis Mažeikių rajone įsikūrusios AB „ORLEN Lietuva“ naftos perdirbimo produktų gamyklos modernizacijos, aplinkosaugos gerinimo ir plėtros programoje,“ – sveikinimo kalboje teigė E.Lahoud. – „Mūsų pagrindinis dėmesys yra sutelktas į saugų, užtikrintą ir savalaikį tikslų įgyvendinimą naujojo žaliavos likučio konversijos įrenginio statybos etape. Šis projektas yra svarbus regiono ekonomikai ir energetikos saugumui ir mes didžiuojamės, galėdami padėti „ORLEN“ koncernui transformuoti esamus įrenginius, kad būtų galima gaminti aukštesnės kokybės, aplinkai draugiškesnius degalus ateities kartoms.“
 
Naujo įrenginio statybos pradžia iškilmingai paminėta pašventinant statybos aikštelę ir užkasant laiko kapsulę su žinute ateities kartoms. „Mes turime viltį ir tikime, kad ateitis priklauso tiems verslams, kurių plėtros strategijos paremtos tvarumo principais. Šis laiškas ateities kartoms yra simbolinis įsipareigojimas bendradarbiauti siekiant tvarumo. Gyventi atsakingai ir taikiai. Dalintis ir tausoti išteklius, kuriuos turime, nes mums rūpi pasaulis, kuriame gyvename ir mūsų pareiga užtikrinti ilgalaikę tvarią jo ateitį,” – teigiama laiške, kuri pasirašė AB „ORLEN Lietuva“ generalinis direktorius M.Rudnicki, LR energetikos ministras D.Kreivys ir kompanijos „Petrofac“ atstovas E.Lahoud.
 
ORLEN Lietuva inf.


 
 
 

ORLEN Grupės prekiniai ženklai