„Mažeikių naftos” finansiniai rezultatai 2002 metais geresni negu tikėtasi

31-01-2003  Naujienos

MAŽEIKIAI — AB „Mažeikių nafta" pranešė Lietuvos vertybinių popierių biržai apie neaudituotus 2002 m. finansinius veiklos rezultatus. „Mažeikių naftos” 2002 m. finansiniai rezultatai pasirodė esą geresni, negu buvo tikėtasi.

Pagal JAV bendrai priimtus apskaitos principus (US GAAP) „Mažeikių naftos” nuostoliai sumažėjo nuo 174,8 mln. litų per devynis metų mėnesius iki 122,7 mln. litų per visus 2002 metus. 2001 metais „Mažeikių naftos” nuostoliai pagal US GAAP siekė 277,2 mln. litų. Per paskutinį praėjusiųjų metų ketvirtį „Mažeikių nafta” uždirbo 52,1 mln. litų pelno ir tai teigiamai įtakojo bendrovės metinius finansinius rezultatus.

Anot „Mažeikių naftos” generalinio direktoriaus Paul Nelson English, „mūsų veikla per paskutinįjį praėjusiųjų metų ketvirtį parodė “Mažeikių naftos” potencialą bei palankias rinkos tendencijas. „Mažeikių naftos” finansiniai rezultatai yra geresni, negu mes tikėjomės. Rezultatus įtakojo sėkminga Mažeikių naftos perdirbimo įmonės ir Būtingės terminalo veikla paskutinįjį praėjusiųjų metų ketvirtį.”

Laikinai einantis YUKOS RM prezidento pareigas ir „Mažeikių naftos” valdybos pirmininkas Michail Brudno sakė, kad rezultatai nuteikia optimistiškai, tačiau pastebėjo: „Mes puikiai suprantame, kad dar turime nemažai padirbėti tęsdami „Mažeikių naftos” modernizavimo programą. Tai nepaprastai svarbu „Mažeikių naftos” pozicijoms Europos rinkose”

„Mažeikių naftos” pajamos prieš mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją (EBITDA) praėjusiaisiais metais siekė 151,9 milijonų litų  (2001 metais — 29,4 milijonų litų).

2002 metais „Mažeikių nafta" surinko ir sumokėjo iš viso 2 milijardus litų mokesčių į Lietuvos biudžetą. Įmonė grąžino 122,2 mln. litų ilgalaikių paskolų bei iš viso sumokėjo 185 mln. litų palūkanų už paskolas.

2002 m. „Mažeikių nafta" perdirbo 6,59 mln. tonų naftos ir kitos žaliavos (2001 metais — 6,81 mln. tonų).

Nuo 2002 metų kovo pabaigos Būtingės terminalas dirbo visu pajėgumu ir per visus metus eksportavo 6,07 mln. tonų. 2001 m. per terminalą eksportuota 5,06 mln. tonų naftos.

2002 m. bendrovės naftotiekiu transportuota 23,39 mln. tonų naftos bei jos produktų.

Data: 2003-01-31
AB „Mažeikių nafta”