AB „ORLEN Lietuva“ kartu su Lenkijos Respublikos ambasada Vilniuje organizavo konferenciją „Vėjo energetika Baltijos jūroje“

15-09-2021  

skrenas.png
Lenkijos ekonomikos ir energetikos transformacijos lyderio – koncerno PKN ORLEN – valdoma Lietuvoje veikianti AB „ORLEN Lietuva“ kartu su Lenkijos Respublikos ambasada Vilniuje rugsėjo 14 dieną organizavo konferenciją „Vėjo energetika Baltijos jūroje“. Dviejų šalių viešojo ir privataus energetikos sektoriaus atstovų konferencija vyko sostinėje Vilniuje įsikūrusioje Lenkijos Respublikos ambasadoje. Konferencijos dalyvius sveikino Lietuvos Respublikos energetikos viceministrė Daiva Garbaliauskaitė, Lenkijos Respublikos nepaprastoji ir įgaliotoji ambasadorė Lietuvos Respublikoje Urszula Doroszewska, taip pat šios konferencijos iniciatorius – AB „ORLEN Lietuva“ generalinis direktorius Michal Rudnicki.
 
Vėjo jėgainių plėtra Baltijos jūroje yra numatyta Nacionalinėje energetikos strategijoje ir Nacionaliniame Energetikos ir klimato srities veiksmų plane. Įdarbinus jūrinį vėją tikimasi sumažinti elektros importą iš kitų šalių, padidinti vietinės elektros energijos gamybą iš atsinaujinančių išteklių bei, kartu, tai yra galimybė pritraukti į Lietuvos energetiką pasaulinio lygio investuotojus.
 
Į konferenciją suburti Lietuvos ir Lenkijos energetikos sektoriaus atstovai diskutavo apie vėjo energetikos plėtros galimybes Baltijos jūroje, vandenilio gamybos technologijas ir kitas tvariosios energetikos temas. Konferencijos svečiai iš kaimyninės Lenkijos dalinosi įžvalgomis apie šios šalies jūrų energetikos sektoriaus raidą, vėjo jėgainių jūrų parko energijos vartojimo efektyvumo gerinimą, taip pat pristatė gerąją patirtį nacionalinės elektros energijos sistemos bei teisės aktų rengimo srityse.
 
AB „ORLEN Lietuva“, kaip strateginė Lietuvos bendrovė, jaučia pareigą užtikrinti šalies energetinį saugumą ir diegti inovatyvias technologijas, investuoti į tvariąją energetiką.Pranešimai ir diskusijos bus skirtos CO2 valdymo vertingiems cheminiams junginiams technologiniu, reguliavimo ir socialiniu aspektu temai. Elektros energijos gamyba iš atsinaujinančių energijos išteklių (AEŠ) – viena iš pagrindinių plėtros sričių, numatytų artimiausio dešimtmečio ORLEN2030 strategijoje. Planuojama, jog iki 2030 metų visos ORLEN Grupės AEŠ gamybos įrenginių instaliuotoji galia turėtų pasiekti 2,5 GW, įskaitant 1,7 GW galią jūrinėse vėjo jėgainėse ir 0,8 GW sausumos (vėjo ir saulės) jėgainėse. Grupė taip pat numato padidinti savo turimų modernių dujomis kūrenamų elektrinių instaliuotąją galią nuo dabartinių 1,1 GW iki 2,0 GW. Siekiant optimizuoti elektros paskirstymo kaštus, svarstoma įsirengti bandomąsias energijos saugyklas.
 

ORLEN Lietuva inf. 

 
 
 

ORLEN Grupės prekiniai ženklai