AB „ORLEN Lietuva“ 2020 m. III ketvirčio rezultatai

29-10-2020  

1(IMG_4756.JPG

2020 m. trečiąjį ketvirtį „ORLEN Lietuva“ grupės:

- pajamos siekė 761 mln. JAV dol.;
- lyginant su 2020 m. II ketvirčiu, 6 procentais išaugo pardavimai;
- naftos perdirbimo produktų gamykla dirbo panaudodama 81 proc. pajėgumų.
 
Nepaisant didelės konkurencijos pasaulinėse degalų rinkose, III ketvirčio naftos produktų pardavimas visose rinkose, lyginant su II ketvirčiu, buvo vidutiniškai didesnis 6 proc.  Liepą–rugpjūtį 10 proc. daugiau degalų parduota Lietuvoje nei balandžio–birželio mėnesiais. Išaugo ir eksportas sausuma į kitas šalis: net 53 proc. daugiau naftos perdirbimo produktų eksportuota į Lenkiją, 24 proc. – į Latviją, 14 proc. – į NVS šalis ir 39 proc. į kitas žemynines rinkas. Finansinius rezultatus švelnino bendrovės lankstumas koreguojant gamybos apimtis ir didinant pardavimus žemyninėse rinkose. Lyginant su 2020 m. antruoju ketvirčiu, kai naftos perdirbimo produktų gamykla Mažeikių rajone dirbo panaudodama apie 73 proc. pajėgumų, III-ąjį ketvirtį gamyklos apkrovimas padidintas iki 81 proc. 
 
 
Nestabilumas rinkose, drastiškai kintančios naftos kainos ir produktų poreikis, COVID-19 pandemija – iššūkiai, su kuriais šiais metais susiduria naftos perdirbimo pramonė visame pasaulyje. Įtemptos makroekonominės aplinkos poveikis atsispindi ir AB „ORLEN Lietuva“ paskutinių trijų mėnesių finansiniuose rezultatuose. 2020 metų trečiąjį ketvirtį, palyginus su praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu, AB „ORLEN Lietuva“ pajamos sumažėjo 43 proc. ir siekė 761 mln. JAV dol. Patirtas nuostolis sudarė 14,4 mln. JAV dol., kai 2019 m. metų trečiąjį ketvirtį buvo fiksuotas 25,2 mln. JAV dol. pelnas.  Veiklos nuostolis prieš palūkanas, mokesčius ir nusidėvėjimą (EBITDA) pagal LIFO metodiką 2020 m. III ketvirtį siekė 41,5 mln. JAV dol., kai 2019 m. III ketvirtį grupės EBITDA pagal LIFO metodiką buvo 45,7 mln. JAV dol.
 
 
„Trečiąjį šių metų ketvirtį „ORLEN Lietuva“ dirbo vis dar patirdama makroekonominę įtampą. Bendrovės pajamos lyginant 2020 m. III ketvirtį ir tokį pat periodą 2019-aisiais sumažėjo 43 procentais. Tačiau, lyginant su praėjusiais metais, mums pavyko padidinti naftos chemijos produktų pardavimus 110 proc. Esant tokiai konkurencinei aplinkai tiek vietinėse, tiek pasaulinėse rinkose, mūsų tikslas yra išnaudoti visas įmanomas verslo galimybes", - teigė „ORLEN Lietuva“ generalinis direktorius Michal Rudnicki.
 
 
Nuo 2006 m. PKN ORLEN išleido beveik 4 mlrd. JAV dol. Mažeikių naftos perdirbimo produktų gamyklos įsigijimui ir tolesnėms investicijoms. „ORLEN Lietuva“ neseniai tapo PKN ORLEN integruotos naftos chemijos grandinės dalimi. 
 
PKN ORLEN yra pažangus kuro ir energijos rinkos dalyvis bei didžiausia įmonė Centrinėje ir Rytų Europoje, įtraukta į prestižinį Fortune Global 500 sąrašą.

 
 
 

ORLEN Grupės prekiniai ženklai