AB „ORLEN Lietuva“ įsigijo vienintelį Lietuvos-Lenkijos pasienyje veikiantį krovos terminalą

16-06-2021

Lenkijos naftos koncernui ORLEN priklausanti AB „ORLEN Lietuva“ įsigijo 100 proc. UAB „Mockavos terminalas“ akcijų, taip perimdama vienintelio skystų produktų krovos terminalo, veikiančio Lietuvos-Lenkijos pasienyje, kontrolę. Šis terminalas naudojamas Mažeikiuose pagamintų bei Lenkijos ir Ukrainos rinkai skirtų naftos produktų krovai.
„Mūsų prioritetas, atsižvelgiant į ORLEN2030 strategijoje numatytas veiklos kryptis, yra dinamiška ORLEN aktyvų Lietuvoje plėtra bei AB „ORLEN Lietuva“ pozicijų rinkoje stiprinimas. AB „ORLEN Lietuva“ – strateginę reikšmę turinti bendrovė, valdanti vienintelę Baltijos šalyse naftos perdirbimo produktų gamyklą bei turinti itin didelę reikšmę regiono energetiniam saugumui. Krovos terminalo Mockavoje, šalia Lietuvos-Lenkijos sienos įsigijimas ne tik sustiprins šį saugumą, bet ir leis užtikrinti stabilų naftos produktų tiekimą Lenkijai. Tai duos naudos ne tik koncernui, bet ir abiejų šalių ekonomikai“, – teigia PKN ORLEN S.A. valdybos pirmininkas Daniel Obajtek.
Terminalas Mockavoje, kuris buvo pastatytas 2017 m., kartu su jam priklausančiu sklypu užima 40 ha teritoriją. Produktų saugojimo pajėgumai siekia 19 tūkst. m3, o krovos pajėgumai sudaro 1,2 mln. tonų skystų naftos produktų per metus. Sandoriui sudaryti AB „ORLEN Lietuva“ pasitelkė konsultacijų kontorą „PwC“ ir advokatų kontorą „PwC Legal“.
„Sėkmingai baigtas strateginę reikšmę AB „ORLEN Lietuva“ ateičiai turintis projektas. Iki šiol terminalo Mockavoje paslaugomis naudojomės bendradarbiavimo sutarties pagrindu. Terminalo kontrolės perėmimas mums leis sutaupyti nemažai lėšų bei padidins veiklos lankstumą ir savarankiškumą. Ilgainiui turėsime galimybę įgyvendinti ambicingus terminalo plėtros planus“, – teigia AB „ORLEN Lietuva“ generalinis direktorius Michal Rudnicki.
AB „ORLEN Lietuva“ – svarbi ORLEN Grupės dalis, prisidedanti prie Grupės vertės kūrimo ir generuojanti ženklią finansinę naudą. Bendrovės pajamos pirmąjį šių metų ketvirtį siekė 752,7 mln. JAV dol., grynasis pelnas sudarė 23,6 mln. JAV dol., o EBITDA pagal LIFO metodiką – 17,9 mln. JAV dol.  Šis teigiamas rezultatas pasiektas ir novatoriškų projektų bei optimizavimo iniciatyvų, įgyvendintų Mažeikių naftos perdirbimo produktų gamykloje, dėka.
Gamykla yra antra ORLEN Grupėje pagal naftos perdirbimo pajėgumus, kurie siekia 10 mln. tonų naftos per metus. Nuo savo veiklos pradžios gamykla perdirbo ~330 mln. tonų naftos.
Mažeikių rajone įsikūrusioje naftos perdirbimo produktų gamykloje pagaminti naftos produktai pasiekia ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos, Estijos bei Lenkijos rinkas. AB „ORLEN Lietuva“ veikla turi itin didelę reikšmę tiek Lietuvos, tiek Lenkijos ekonomikai. Tai viena didžiausių Lietuvos bendrovių, kurioje dirba apie 1,5 tūkst. darbuotojų, iš kurių daugiau nei 90 proc. yra Mažeikių bei aplinkinių rajonų gyventojai. Bendrovė taip pat yra tarp didžiausių eksportuotojų ir mokesčių mokėtojų, jos indėlis į šalies biudžetą siekia 15 proc.
ORLEN Lietuva inf.