Pokyčiai darbų saugoje įvertinti sertifikatu

18-09-2008  Naujienos

Naftos perdirbimo bendrovei AB „Mažeikių nafta“ suteiktas saugos ir sveikatos vadybos sistemos OHSAS 18001 standarto sertifikatas. Dokumentas vainikavo nuoseklų ir kryptingą pusantrų metų darbą.

Sertifikatą suteikė nepriklausoma audito organizacija „Bureau Veritas.Lit“. Šios audito bendrovės direktorius Gintaras Gavėnas įteikė sertifikatą  „Mažeikių naftos“ vadovui Marekui Mroczkowskiui.

Generalinis direktorius M. Mroczkowskis pažymėjo, kad OHSAS vadybos sistemos įdiegimas vyko išskirtinai sklandžiai, nepaisant to, kad tai įdiegti tokioje sudėtingoje, daugybę procesų turinčioje organizacijoje, kokia yra mūsų Bendrovė, nėra paprasta.

„Labai daug kalbame apie modernizaciją. Ir aš dažniau girdžiu apie gamybos ir įrenginių modernizaciją. Bet tai, ką jūs pasiryžote daryti su vadybos sistemomis, iš tiesų yra didelė ir pažangi vadybos modernizacija. Ir tai yra labai svarbu, nes šiuo atveju kalbame apie žmones, apie procesus, kurie kuria vertę įmonei. Šią vadybos modernizaciją jūs darote trimis kryptimis — aplinkosaugos, darbo saugos ir kokybės.“, — sakė „Bureau Veritas.Lit“ vadovas G. Gavėnas.

„Nauja yra tai, kad įmonėje parengta saugos ir sveikatos politika, kuria įmonė išsakė savo įsipareigojimą rūpintis įmonės darbų sauga, o pagal šią politiką buvo nustatyti  įmonės tikslai, kurių ji įsipareigojo siekti.“, — teigė AB „Mažeikių nafta“ saugos darbe vadovas Mykolas Zalunskis.  Ruošiant šią politiką ir tikslus, buvo įvertinta, kurios vietos įmonėje yra opiausios. Tai įvertinus, pasak M.Zalunskio, numatyta triukšmo mažinimo darbo vietose programa, rizikos vertinimas darbo vietose, atkreiptas dėmesį į pėsčiųjų takus, apšvietimą ir panašiai. Visi šie investicijų reikalaujantys punktai įrašyti penkerių metų Bendrovės biudžeto plane. Tai yra konkretūs ateities planai, kuriuose numatytos reikalingos lėšos — investicijoms, susijusioms su sauga darbe, bus skirtas ne vienas milijonas litų.

„Bendrovė, besilaikanti OHSAS 18001 reikalavimų, turi daugiau organizacinių gebėjimų pagerinti veiklos efektyvumą užtikrinant minimalų nelaimingų atsitikimų darbe skaičių bei dėl jų prarandamą gamybos laiką, nekalbant jau apie grynai žmoniškuosius praradimus, kurie visuomet yra neįkainojami. Taip pat — geriau valdyti su darbuotojų sauga ir sveikata susijusią riziką, nustatant atitinkamus tikslus ar uždavinius bei užtikrinant jų įgyvendinimą. Be to, bendrovė, besilaikanti OHSAS 18001 reikalavimų ir turinti tai patvirtinantį sertifikatą, gali ne tik pagerinti savo įvaizdį visuomenės, klientų ir apkritai verslo pasaulio akyse, bet ir padidinti savo darbuotojų pasitikėjimą įmone bei jų motyvaciją, lengviau išlaikyti esamus kvalifikuotus darbuotojus bei pritraukti naujų“, — sakė bendrovės „Bureau Veritas. Lit“ sertifikavimo vadovas Aloyzas Mikšys.

Pasak „Bureau Veritas.Lit“ auditorių, vertindami bendrovę „Mažeikių nafta“, jie atkreipė dėmesį į stiprią, per daug metų susiformavusią saugos ir sveikatos darbe kultūrą. Vadovų ir darbuotojų siekis ir toliau plėtoti saugią darbo aplinką, pasitelkiant tarptautiniu mastu pripažintą vadybos standartą, sudarė puikias prielaidas sėkmingai įdiegti ir sertifikuoti darbuotojų saugos ir sveikatos vadybos sistemą. Tai leidžia manyti, kad ši vadybos sistema įmonėje bus tikrai veiksminga ir teigiamai prisidės prie bendrų įmonės rezultatų.

Liepos mėnesį AB „Mažeikių nafta“ buvo suteiktas ISO 14001 aplinkosaugos vadybos sistemos sertifikatas.  Šios dvi naujai įdiegtos vadybos sistemos veikia kaip viena bendra sistema.

« grįžti

 
 
 

ORLEN Grupės prekiniai ženklai