„ORLEN Lietuva“ metus pradėjo stipriais finansiniais rezultatais ir efektyvesne veikla

29-04-2011  Naujienos

Pagrindiniai bendrovės 2011 m. I ketvirčio veiklos rezultatai:

• 53 mln. USD pelnas prieš palūkanas ir mokesčius;
• 27% išaugę pardavimai;
• 18 procentinių punktų padidintas įrenginių išnaudojimo koeficientas;
• 12% mažesnės fiksuotos išlaidos;
• 308 mln. USD sumažėjusi grynoji skola.

Pirmąjį 2011 m. ketvirtį naftos perdirbimo bendrovės „ORLEN Lietuva“ pelnas prieš palūkanas ir mokesčius (EBIT) pasiekė 53 mln. USD, prieš metus tuo pačiu laikotarpiu bendrovės EBIT buvo neigiamas ir sudarė 14 mln. USD nuostolį.

Per pirmus tris šių metų mėnesius „ORLEN Lietuva“ uždirbo 52 mln. USD grynojo pelno, lygiai prieš metus tuo pačiu laikotarpiu įmonė patyrė 25 mln. USD nuostolį.

Piniginiai srautai iš įprastinės veiklos I ketvirtį siekė 28 mln. USD, kai pernai tuo pačiu laikotarpiu veiklos pinigų srautai buvo neigiami ir siekė - 80 mln. USD. Grynoji skola per metus sumažėjo 308 mln. USD ir pirmąjį šių metų ketvirtį sudarė 228 mln. USD.

Pirmąjį 2011 m. ketvirtį “ORLEN Lietuva” toliau didžiausią dėmesį vidaus rinkos dalies didinimui. Nepaisant Baltijos šalyse sumažėjusio benzino suvartojimo, bendrovė savo pardavimus vidaus rinkose per metus padidino 5%. Bendras pardavimų kiekis pirmąjį 2011 m. ketvirtį pasiekė 2,1 mln. tonų ir buvo 27% didesnis nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Per ataskaitinį laikotarpį bendrovė savo fiksuotas sąnaudas sumažino 5 mln. USD, tai yra 12% procentų, lyginant su 2010 m. I ketvirčiu. Be to, peržiūrėjus įmonės ilgalaikį turtą, nusidėvėjimas pirmąjį šių metų ketvirtį sumažėjo apytiksliai 2,7 mln. USD.

„Pirmieji trys mėnesiai rodo, kad mes užtikrintai geriname savo veiklos rezultatus. Esame užsibrėžę didinti pardavimus, mažinti išlaidas ir išlaikyti augantį įmonės efektyvumą”, - sako “ORLEN Lietuva” generalinis direktorius Ireneusz Fąfara.

2011 m. I ketvirtį „ORLEN Lietuva“ perdirbo 2,2 mln. tonų naftos, tai - 27% daugiau nei tuo pačiu metu pernai. Bendrovės pajėgumas siekė 85% ir per metus nuo pirmojo ketvirčio pernai padidėjo 18 procentinių punktų. Kovo pabaigoje „ORLEN Lietuva“ naftos perdirbimo gamykla buvo uždaryta 18 dienų trukusiam planiniam remontui. Per tą laiką buvo profilaktiškai patikrinti gamyklos įrenginiai ir vamzdynai, atlikta jų modernizacija bei technologiniai pakeitimai.

Esminis neigiamas išorinis veiksnys bendrovei buvo išaugusios pasaulinės naftos kainas, kurias tik iš dalies atsvėrė teigiamas “Urals” ir “Brent” kainų skirtumas.

Pasak I. Fąfara, artimiausiais mėnesiais bendrovė tęs 2010 metais pradėtos veiklos tobulinimo programos įgyvendinimą. Jos dėmesio centre ir toliau išliks pardavimų skatinimas, gamybinės veiklos efektyvumo didinimas, gamybos įrenginių eksploatacijos ir jų panaudojimo gerinimas, sąnaudų mažinimas, o ypač logistikos bei energijos suvartojimo srityse.

« grįžti

 
 
 

ORLEN Grupės prekiniai ženklai