Moksleiviai kuria ateities pramonės modelį

24-01-2006  Naujienos

Geriausio modelio autoriai keliaus į Amsterdamo NEMO mokslo centrą

Lietuvos moksleiviai, siekdami sukurti ateities pramonės modelį, ėmė analizuoti gamtos reiškinius. Geriausią darbą sukūrusi moksleivių kūrybinė grupė pavasarį skris lėktuvu į Amsterdamą, kur lankysis NEMO mokslo centre. Šį prizą įsteigė didžiausios Lietuvos pramonės įmonės AB „Achema“, AB „Mažeikių nafta“, AB „Lifosa“, Lietuvos pramoninkų konfederacija bei Aplinkos ministerija.

Specialus konkursas, pavadintas „Ateities pramonė: ko dar išmoksime iš gamtos?“, rengiamas siekiant atkreipti jaunimo dėmesį į būtinybę tausoti aplinką bei ieškoti alternatyvių, aplinkai nekenkiančių gamybos būdų bei priemonių.

Visų šalies bendrojo lavinimo mokyklų 7-12 klasių moksleiviams skirto konkurso tikslas — unikalių gamtos reiškinių ir procesų pritaikymas praktikoje bei siekis kurti įvairius žmogaus praktikoje naudojamus gaminius iš natūralių, gamtos sukurtų technologijų. Konkurso organizatoriai tikisi sulaukti iš jaunimo įdomių, praktikoje pritaikomų ar perspektyvinių utopinių idėjų, kurios visuomenės pažangos raidoje po tam tikro laiko galėtų būti įgyvendintos.

Gamtos analizė nuo senų laikų įkvėpdavo menininkus bei mokslininkus. Renesanso laikų menininkai, žvelgdami į paukščius, braižydavo skraidymo aparatus, žmogaus kūnas buvo laikomas pavyzdžiu tobulam mechanizmui. Analizuodamas gamtos kūrinius, Leonardo Da Vinci sudarė mašinos anatomiją. Jau daug vėliau, po kelių kartų nesėkmingų bandymų broliai Wright’ai, analizavę paukščius, galiausiai sukūrė skraidantį lėktuvo modelį.

Nors daugelis gamtos įkvėptų „svajonių mechanizmų“ realiai nebuvo sukurti, tačiau XX ir XXI amžiuje patobulėjus stebėjimo ir analizės instrumentams, gamtos išradimai vis intesyviau pritaikomi žmogaus kuriamiems daiktams.

Azotą gamyklos, kaip ir augalai, išgauna iš oro, delfinų kūnų aerodinaminės savybės pritaikomos lėktuvų ir laivų konstravime, visur paplitę užsegimo lipdukai — pramoninė varnalėšų kopija, išrasta George de Mestral. Tai tik nedaugelis jau vykusiai pritaikytų gamtos atradimų. Tačiau dar daug gamtos mįslių yra neišspręsta — dar tik kuriamos kamufliažo technologijos, kurias įkvepia aštuonkojų savybė įgyti aplinkos spalvą; pramoniniu būdu tik dabar bandoma sukurti medžiagą, savybėmis atitinkančią voratinklio siūlą. Pramonės ir gamtos ryšys daug tvirtesnis nei gali pasirodyti. Įprastam gamybos procesui pavyzdžiu tampa ekologinės sistemos, kuriose nebūna atliekų.

Konkurso dalyviams reikės kantrybės ir išradingumo, pradedant nuo gamtos stebėjimo, vaizduotės, ir kuriant šiuolaikinėje gamyboje pritaikomas sistemas ar drąsius, tik ateityje įmanomus sprendimus.

Laimėjusiajai komandai organizatoriai dovanos išskirtinę kelionę lėktuvu į didžiausią Amsterdame įsikūrusį NEMO mokslo centrą. Šis centras nėra tradicinis mokslo muziejus — tai itin originalus, daugybę originalių eksponatų bei atrakcijų, į kurias įtraukiamas kiekvienas lankytojas, pramogų — mokslo kompleksas. Geriausiai įvertinta konkurso komanda turės galimybę šiame centre pažinti dar daugiau įvairiausių mokslinių išradimų, pajusti, kaip vieni ar kiti gamtos dėsniai reiškiasi jų gyvenime, išvysti atraktyvius utopinius technologijos sprendimus bei pramogaujant juos išbandyti.

Susipažinti su naujais mokslo išradimais bei Olandijos sostine turi galimybę kiekvienos Lietuvos mokyklos moksleivis. Konkurse dalyvaujančiai komandai reikia pateikti projektą, kaip gamtoje egzistuojančius reiškinius perkelti į pramonę. Komanda (10 moksleivių ir mokytojas), norinti dalyvauti konkurse, turi pateikti siūlomo projekto aprašymą, pagrįstą tyrimų medžiaga (pačių dalyvių atliktų ar informacijos šaltiniuose rastų tyrimų aprašymą bei jų įtaką siūlomam projektui) ir vaizdo priemonę (dalyvių kūrybinį darbą — tai gali būti piešinys, sukonstruotas ar kompiuteriu sukurtas maketas, ir panašiai).

Konkurso pabaiga — šių metų kovo 1 d. Konkursinių projektų vertinimas vyks nuo 2006 m. kovo 1 d. iki 2006 m. kovo 10 d. Nugalėtojai bus paskelbti 2006 m. kovo 15 d. Apdovanojimų metu sostinėje bus pristatyta keletą dienų veiksianti dalyvių darbų paroda.

Konkurso dalyviai registruojami elektroniniu paštu (lina@ideaprima.lt) arba paštu (VRA „Idea prima“, Užupio g. 32, LT-01203 Vilnius). Registruodamiesi jie turi atsiųsti patvirtinimą, kad sudaryta komanda. Išsamesnės informacijos galima teirautis tel. 8~5 261 25 16.

Konkurso „Ateities pramonė: ko dar išmoksime iš gamtos?“ taisyklės