„Mažeikių naftos“ Saugos darbe skyrius pateikė preliminarias išvadas, nukentėjusysis bus išleidžiamas gydytis į namus

25-05-2007  Naujienos

Gegužės 25 d., Mažeikiai. Antradienį nelaimingo atsitikimo metu nukentėjęs bendrovės „Naftabudowa“ darbuotojas iki kitos savaitės vidurio bus išrašytas iš ligoninės. Šią informaciją „Mažeikių naftai“ pateikė Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr. gydytojo pavaduotojas Virgilijus Vanagas.

Pasak medikų, 51 m. paciento būklė gerėja, ir jis galės tęsti planinį gydymą namų sąlygomis.

„Mažeikių naftos“ Saugos darbe skyrius kartu su kitais bendrovės specialistais pagal surinktus duomenis pateikė preliminarias nelaimingo atsitikimo išvadas. Buvo nustatyta, kad nelaimė įvyko subrangovinės įmonės darbuotojams pažeidus saugos darbe reikalavimus.

Preliminariai konstatuota, kad darbus „Naftabudowa“ darbuotojai vykdė neatsižvelgdami į saugą darbe — gyvatukų vamzdžius pjaustė ne po vieną, o po kelis, be to, tuo pačiu metu buvo šalinamos ir tuos vamzdžius laikančių atramų dalys.

Gegužės 22 d. vykdant krosnies Kr-601 rekonstrukciją buvo ardomi prie jos sienelės ant atramų esantys gyvatukai. Demontavimo darbai vykdyti krosnies viduje. Apytikriai 9 m aukštyje buvo pjaustomi vamzdžiai, kurie kranu buvo leidžiami iš radiacinės kameros žemyn. Darbams saugiai atlikti 60 cm atstumu nuo krosnies sienelės buvo pastatyti pastoliai. Nelaimė nutiko, kai „Naftabudowa“ darbuotojai, pritvirtinę lynais septintąjį nuo viršaus gyvatuko vamzdį, krano pagalba leido jį žemyn. Nuleidinėjant vamzdį, atsikabino ir krito šeštasis gyvatuko vamzdis ir iš 9 m. aukščio žemyn nubloškė ant pastolių dirbusį darbuotoją, kuris žuvo. Vamzdis krisdamas kliudė ir dar vieną darbuotoją, tačiau jam pavyko išsilaikyti ant pastolių.

Pačioje „Mažeikių naftoje“ per pastaruosius šešerius metus (2002-01-01 – 2007-04-01) dėl darbo saugos pažeidimų darbuotojams vykdant tiesiogines funkcijas buvo užfiksuota 19 lengvų nelaimingų atsitikimų. Jie užfiksuoti darbuotojams per minėtą laikotarpį išdirbus 31.798.820 darbo valandas.

Dar 59 lengvi nelaimingi atsitikimai įvyko dėl darbuotojų neatsargumo — dažniausiai paslydus, užkliuvus ir pan. Vienintelis sunkus nelaimingas atsitikimas įvyko gamyklos teritorijoje, kai eismo įvykio metu buvo sužalotas dviračiu važiavęs „Mažeikių naftos“ darbuotojas.

Pastebėtina, kad pakeliui į darbą arba grįžtant iš darbo įvyksta daugiau nelaimingų atsitikimų (29 nuo 2002 m.), nei vykdant savo tiesiogines darbines funkcijas (19).

„Mažeikių naftos“ nelaimingų atsitikimų statistiniai rodikliai yra pusantro karto geresni nei Europos vidurkis: bendrovės palyginamasis koeficientas pagal CONCAWE (Europos naftos kompanijų asociacijos aplinkosaugai, sveikatai ir darbų saugai) metodiką yra 3,05, kai tuo tarpu Europos vidurkis 2005 m. siekė 4,5.

Po šios savaitės nelaimingo atsitikimo „Mažeikių nafta“ skirs dar didesnį dėmesį darbų saugai, ypač stiprinant darbą su rangovais ir užtikrinant, kad jie griežtai laikytųsi saugos darbe instrukcijos BDS40 „Rangovų saugos darbe programa“ reikalavimų.

Daugiau informacijos:
Mindaugas Voldemaras
AB „Mažeikių nafta“ atstovas spaudai
8-610-65298

« grįžti

 
 
 

ORLEN Grupės prekiniai ženklai