“Fitch” palieka AB „Mažeikių nafta“ teigiamą kredito reitingo perspektyvą

16-10-2006  Naujienos

“Fitch Ratings”-Londonas/Varšuva/Maskva - 2006 m. spalio 13 d.: nežiūrint vakarykščio gaisro Mažeikių naftos perdirbimo gamykloje, tarptautinė reitingų agentūra „Fitch Ratings” palieka AB "Mažeikių nafta" nustatytą B+ kredito rizikos reitingą (angl. Issuer Default rating - IDR) su pozityvia perspektyva (angl. Rating Watch Positive - RWP). AB "Mažeikių nafta" trumpalaikių įsipareigojimų reitingas yra B.

Teigiama kredito reitingo perspektyva (toliau – RWP) rodo nepasibaigusį AB „Mažeikių nafta“ savininko pasikeitimo procesą, Lenkijos naftos koncernui „Polski Koncern Naftowy ORLEN S.A." (kredito rizikos reitingas BBB su neigiama perspektyva) nusprendus įsigyti Lietuvos įmonę (dėl išsamesnės informacijos žiūrėkite 2006 m. gegužės 26 d. publikaciją tinklapyjewww.fitchresearch.com ).

„Fitch“ nuomone, Mažeikių naftos gamykloje kilęs gaisras šiuo metu neduoda pagrindo keisti kredito reitingą, kadangi tikimasi, kad  atstatymo išlaidas ir nuostolius dėl veiklos nutraukimo bendrovei iš esmės padengs draudimas. Vidutinės trukmės ir ilgalaikė rekonstrukcija, atrodo, bus įtraukta į PKN kapitalo išlaidų planus, susijusius su AB „Mažeikių nafta“, ir toliau išlaikant RWP tendencijas.

Gaisras, deja, padarė reikšmingų nuostolių perdirbimo gamyklai, įskaitant ir vieną iš vakuuminio distiliavimo kolonų. Panašu, kad dėl to vienintelė bendrovei priklausanti perdirbimo gamykla keletą mėnesių dirbs gerokai mažesniu pajėgumu (apytiksliai 50% visų pajėgumų) kol bus atstatyti sugadinti įrengimai. Kadangi atstatymo išlaidos, kaip manoma, bus padengtos draudimu dėl veiklos nutraukimo, bendrovės pelningumas dėl sumažėjusio perdirbimo ateinančiais mėnesiais vis dėlto sumažės. Remiantis standartinėmis nuostolių atlyginimo sąlygomis, draudimas dėl veiklos nutraukimo padengs tik dalį prarasto pelno. Tikėtina, kad bendrovė turės paskelbti nenugalimos jėgos aplinkybes („force majeure“) ir dėl gaisro sumažėjusios degalų gamybos sustabdyti didžiąją dalį perdirbtos produkcijos eksporto. „Fitch“ ir toliau atidžiai stebės proceso eigą.

Gaisras yra antrasis reikšmingas įvykis AB „Mažeikių nafta“ (po rusiškos naftos tiekimo vamzdynais į gamyklą sustabdymo) po to, kai 2006 m. gegužės mėnesį esamas pagrindinis akcininkas, Yukos International UK B.V., sutiko parduoti 53.7% savo akcijų PKN už 1,492 milijardų JAV dolerių. PKN taip pat sutiko įsigyti 30,66% AB “Mažeikių nafta” akcijų iš Lietuvos vyriausybės už 852 milijonus JAV dolerių. Įsigijimą turi patvirtinti Europos Sąjunga, tačiau jį tikimasi užbaigti iki 2007 m. 1-ojo ketvirčio pabaigos, tuomet bus nutarta ir dėl RWP.

Kontaktai: Arkadiusz Wicik, Varšuva, tel.: + 48 22 338 6286; Jeffrey Woodruff, Maskva, + 7 495 956 9986.

Visuomenės informavimo priemonės: Julian Dennison, Londonas, tel.: + 44 20 7862 4080.

„Fitch“ reitingavimo apibrėžimus ir tokių reitingų naudojimo terminus galite rasti agentūros tinklapyje http://www.fitchratings.com. Šiame tinklapyje visada skelbiami reitingai, kriterijai ir metodika. „Fitch“ etikos kodekso, konfidencialumo, interesų konflikto, filialų užkardos, atitikimo ir kitas galiojančias tvarkas bei procedūras galite rasti šio tinklapio skiltyje „Etikos kodeksas“.

« grįžti

 
 
 

ORLEN Grupės prekiniai ženklai