Būtingės terminale aptartos taršos prevencijos ir likvidavimo naujovės

29-09-2008  Naujienos

BŪTINGĖ. Penktadienį, 2008 m. rugsėjo 26 d., AB „Mažeikių nafta“ Būtingės naftos terminale įvyko seminaras, skirtas taršos incidentų jūroje prevencijos ir likvidavimo aspektams bei naujovėms šioje srityje apžvelgti.

Seminarą organizavo Būtingės naftos terminalas, Lietuvos saugios laivybos administracija, Klaipėdos apskrities civilinės saugos ir mobilizacijos departamentas bei Klaipėdos universiteto Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo institutas.

„Bendrovė daug dėmesio skiria aplinkosaugai, investuodama į pažangiausias technologijas. Taip pat suprantame, kad saugi terminalo veikla priklauso ne tik nuo modernios įrangos, bet ir nuo Bendrovės bei kitų institucijų bendradarbiavimo, suderintų veiksmų, — sakė AB „Mažeikių nafta“ vamzdynų ir jūrinių terminalų direktorius Arūnas Pranckevičius. — Žinodami AB „Mažeikių nafta“ reikšmę Lietuvos ekonomikai ir Būtingės terminalo svarbą Bendrovės veiklai, siekiame, kad bendromis pastangomis terminalas dirbtų saugiau ir patikimiau.“

Seminaro dalyviai pasikeitė naujausia informacija apie tarptautinius, Europos Sąjungos ir nacionalinius reikalavimus dėl taršos nafta incidentų likvidavimo jūroje. Jie taip pat susipažino su planuojamais pasikeitimais naftos išsiliejimų likvidavimo sistemoje, kuri pradės veikti nuo 2009 m. sausio 1 d., su pakeista atsakomybe už žmonių gelbėjimą ir taršos incidentų likvidavimą LR Kuršių mariose ir Baltijos jūroje. Esminė sistemos naujovė — taršos likvidavimo funkciją iš Saugios laivybos administracijos perima Karinės jūrų pajėgos. Ši organizacija šiuo metu ruošia ir Nacionalinio naftos išsiliejimų jūroje likvidavimo plano pakeitimus.

Diskutuota ir apie prevencines priemones bei planavimo, pasirengimo ir bendradarbiavimo tobulinimą, siekiant operatyviau ir efektyviau reaguoti į taršos nafta incidentus jūroje. Aptartos galimos taršos grėsmės, šaltiniai, teršalų nukenksminimo būdai, priemonės ir technologijos.

Seminaro dalyviai buvo informuoti apie Būtingės terminale įdiegtas taršos prevencijos priemones. „Modernizuota jūrinės dalies nuotėkių aptikimo sistema, ant SPM plūduro sumontuota vaizdo stebėjimo sistema — tik maža dalis priemonių, kurias Bendrovė įgyvendino siekdama padidinti naftos krovos darbų saugumą“, — sakė AB „Mažeikių nafta“ vamzdynų ir jūrinių terminalų direktoriaus pavaduotojas operacijoms Arijus Skarbalius.

Seminare dalyvavo AB „Mažeikių nafta“, Lietuvos saugios laivybos administracijos, Klaipėdos apskrities civilinės saugos ir mobilizacijos departamento, Klaipėdos universiteto Baltijos pajūrio aplinkos tyrimų ir planavimo instituto, Aplinkos ministerijos, Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento, Jūrinių tyrimų centro, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos, Karinių jūrų pajėgų, Palangos miesto savivaldybės, Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pakrančių apsaugos rinktinės specialistai.

AB „Mažeikių nafta“
Tel.: (443) 9 35 34
Faks.: (443) 9 25 79
jacek.komar@nafta.lt

« grįžti

 
 
 

ORLEN Grupės prekiniai ženklai