Pranešimas dėl klaidingos informacijos visuomenės informavimo priemonėse

05-11-2019  

2019 m. lapkričio 3 d. portale www.15min.lt paskelbtame videoklipe „Po slaptų Skvernelio susitikimų – milijonai Lenkijos naftos koncernui” buvo paviešinta klaidinanti, akcinę bendrovę „ORLEN Lietuva” šmeižianti informacija.
 
Paskelbtame videoklipe teigiama, kad AB „Lietuvos geležinkeliai“ ir AB „ORLEN Lietuva“ pasirašytoje taikos sutartyje numatytos nuolaidos bendrovei „ORLEN Lietuva“ už 100  mln. EUR. Ši suma labai pervertinta, tačiau dėl sutartyje įtvirtintų konfidencialumo sąlygų tikslios sumos atskleisti negalime. Žurnalistas šia aplinkybe naudojasi, pateikdamas klaidinančią ir neteisingą informaciją.
 
Žurnalistas D.Pancerovas videoklipe tvirtina, jog bendrovė ir paramos gavėjai neatskleidė informacijos apie krepšinio klubams skirtą finansinę paramą. Pasirašytų paramos sutarčių nuostatos numato, kad sutartyse pateikta informacija bei informacija, susijusi su sutarties sudarymu ir vykdymu, yra konfidenciali. Be to, sutarties šalys įsipareigoja neskelbti tokios informacijos tretiesiems asmenims, išskyrus atvejus, kai tai daryti numato įstatymas. Tai yra standartinės visų paramos sutarčių sąlygos, jos taikomos visame pasaulyje.
 
AB „ORLEN Lietuva“ daugiau nei 15 metų yra viena didžiausių krepšinio rėmėjų Lietuvoje. Per šį laikotarpį finansinės paramos gavėjais buvo tiek šalies moterų, tiek vyrų krepšinio lygos, taip pat Lietuvos ir Nacionalinė krepšinio lygos, Lietuvos krepšinio federacija, Mažeikių krepšinio komanda. KK „Rytas“, tuomet dar vadintam „Lietuvos rytu“, bendrovė skyrė finansinę paramą 2005–2007 metų krepšinio sezonams. „ORLEN Lietuva“ prie Lietuvos krepšinio pergalių prisideda atsižvelgdama ne į politinę, o į ekonominę bendrovės situaciją.
 
2018 m. balandžio 25 d. Lietuvos-Lenkijos ekonomikos forumo metu AB „ORLEN Lietuva“ įteiktas apdovanojimas „Šimtmečio investicija“. Apdovanojimą įsteigė Jerzy Giedroyc Lenkijos – Lietuvos dialogo ir bendradarbiavimo forumas. Premjeras S.Skvernelis tik sakė sveikinimo kalbą. Šio forumo metu, teikiant apdovanojimus sveikinimo kalbas taip pat sakė ir LR Prezidentas Valdas Adamkus, VU Istorijos fakulteto dekanas profesorius Rimvydas Petrauskas.
 
Kadangi paviešintame videoklipe yra daug realybės neatitinkančių ir AB „ORLEN Lietuva“ šmeižiančių faktų, bendrovė svarstys galimybę kreiptis į teismą su ieškiniu, kad apgintų savo reputaciją.
 
ORLEN Lietuva inf.
 

 
 
 

ORLEN Grupės prekiniai ženklai