Nepaisant makroekonomikos iššūkių, AB „ORLEN Lietuva“ pavyko pasiekti teigiamų veiklos rezultatų

04-02-2021

ORLEN Lietuva.jpg

2020 m. ketvirtąjį ketvirtį „ORLEN Lietuva“ grupės:

- pajamos siekė 722 mln. JAV dol.;
- EBITDA pagal LIFO metodiką sudarė 19,4 mln. JAV dol.;
- propileno pardavimai lyginant 2019 m. ir 2020 m. išaugo 200 proc.

Nepaisant įtampos naftos perdirbimo sektoriuje, AB „ORLEN Lietuva“ 2020 m. IV ketvirtį pavyko pasiekti teigiamų veiklos rezultatų. Bendrovės pelnas prieš palūkanas, mokesčius ir nusidėvėjimą (EBITDA) pagal LIFO metodiką 2020 m. IV ketvirtį sudarė 19,4 mln. JAV dol. Šis rezultatas pasiektas optimizuojant gamybos apimtis, atsižvelgiant į ženkliai sumenkusį naftos produktų poreikį rinkoje.

„2020-aisiais nestigo pokyčių ir iššūkių visam verslui, pramonei, žmonijai. Pasaulį praėjusiais metais užklupusi koronaviruso pandemija – išbandymų ruožas ir keturis dešimtmečius skaičiuojančiai gamyklai,“ – teigė AB „ORLEN Lietuva“ generalinis direktorius Michal Rudnicki, – „Praėjusiais metais įvertinome kaip svarbu išnaudoti kiekvieną, net ir mažiausią rinkos galimybę. Didžiuojuosi, jog komanda, kurioje dirbu, nepaisant besitęsiančios įtampos, išlieka lojali, sugeba persiorientuoti ir toliau generuoti idėjas“.

Besitęsiančios nepalankios makroekonominės sąlygos, nestabilumas rinkose ir antroji užsikrėtimų COVID-19 virusu banga visoje Europoje turėjo reikšmingos įtakos AB „ORLEN Lietuva“ paskutinio 2020 m. ketvirčio rezultatams. Siekiant sumažinti nepalankių rinkos sąlygų įtaką, naftos perdirbimo produktų gamykla dirbo išnaudodama 75 proc. faktinio savo pajėgumo. Dėl šios priežasties bendrovės pajamos, lyginant su tuo pačiu 2019 m. periodu, sumažėjo 45 proc.

Mažėjantis visų rūšių degalų poreikis bei dėl pandemijos paskelbto karantino apribojimai žmonių judėjimui neišvengiamai padarė įtaką ir pardavimo rezultatams. Vidutiniškai 15 proc. lyginant su trečiuoju 2020 m. ketvirčiu krito AB „ORLEN Lietuva“ pardavimo sausuma apimtys. Produkcijos parduota mažiau visose rinkose, išskyrus Estiją – šioje šalyje palyginus 2020 m. IV ketv. su III ketv. produkcijos parduota 2 proc. daugiau.

Nuo 2006 m. PKN ORLEN išleido beveik 4 mlrd. JAV dol. Mažeikių naftos perdirbimo produktų gamyklos įsigijimui ir tolesnėms investicijoms. „ORLEN Lietuva“ neseniai tapo PKN ORLEN integruotos naftos chemijos grandinės dalimi.
PKN ORLEN yra pažangus kuro ir energijos rinkos dalyvis bei didžiausia įmonė Centrinėje ir Rytų Europoje, įtraukta į prestižinį Fortune Global 500 sąrašą.

ORLEN Lietuva inf.