Akcinės bendrovės „ORLEN Lietuva" 2018 m. rezultatai

21-03-2019  

88D5EU0849.jpg
2018 metais AB „ORLEN Lietuva“ pasiekė:

• 28 mln. JAV dol. grynąjį pelną;
• 57 mln. JAV dol. EBITDA pagal LIFO;
• 9,7 mln. tonų perdirbtos naftos;
• 95 proc. naftos perdirbimo produktų gamyklos pajėgumų panaudojimą.

Mažeikių rajone įsikūrusi naftos perdirbimo produktų gamykla praėjusiais metais dirbo maksimaliu pajėgumu, fiksavo rekordiškai gerą energijos intensyvumo indeksą gamyboje ir ženkliai sumažėjusius kurą bei nuostolius. Palyginus su 2017-aisiais, bendrovė gavo 993 mln. JAV dol. daugiau pajamų, pardavimai per jūros uostus išaugo 8, o vietos rinkose – net 36 procentiniais punktais.

Nepaisant puikių gamybos ir pardavimo rezultatų, itin sudėtingos rinkos makroekonomines sąlygos ir staigus naftos kainų kritimas neigiamai paveikė Akcinės bendrovės „ORLEN Lietuva“ finansinius rezultatus. Finansiniai rezultatai buvo prastesni ir dėl atsargų nukainojimo iki grynosios realizavimo vertės.

„Kintantis makroekonominis naftos perdirbimo sektoriaus klimatas turėjo ženklios įtakos 2018 metų AB „ORLEN Lietuva“ finansiniams rezultatams“, – teigė bendrovės generalinis direktorius Michal Rudnicki, - „Įvertinę situaciją, 2019 metais susitelkėme į gamybos ir visų veiklos procesų tobulinimą bei būdų lanksčiai prisitaikyti prie rinkos pokyčių paiešką“.

2019 metais „ORLEN Lietuva“ tęs investicijas. Svarbiausias šiuo metu įgyvendinamas investicinis projektas yra įrenginio, skirto diversifikuoti gamybą, statyba – naujas propileno gamybos įrenginys gamins naftos chemijos pramonei skirtą žaliavą.

AB „ORLEN Lietuva“ yra didžiausia Lietuvos įmonė, eksportuojanti daugiausiai produkcijos ir sumokanti didžiausius mokesčius. Nuo 2006 m. PKN ORLEN išleido beveik 4 mlrd. JAV dol. Mažeikių naftos perdirbimo produktų gamyklos įsigijimui ir tolesnėms investicijoms.

PKN ORLEN yra pažangus kuro ir energijos rinkos dalyvis bei didžiausia įmonė Centrinėje ir Rytų Europoje, įtraukta į prestižinį Fortune Global 500 sąrašą, taip pat Platts TOP250 ir Thomson Reuters TOP100 sąrašus.

 
 
 

ORLEN Grupės prekiniai ženklai