AB „ORLEN Lietuva“ 2019 m. trečiąjį ketvirtį baigė pelningai

24-10-2019  Naujienos

08CM2502.JPG

2019 m. trečiąjį ketvirtį „ORLEN Lietuva“:

- pajamos siekė 1,3 mlrd. JAV dol.,
- EBITDA pagal LIFO – 45,7 mln. JAV dol.,
- grynasis pelnas – 25 mln. JAV dol.,
- pardavimai žemyninėse rinkose, lyginant su tuo pačiu periodu praėjusiais metais, išaugo 7 %.

Akcinė bendrovė „ORLEN Lietuva“ užfiksavo jau trečią pelningą ketvirtį šiais metais. Lyginant su 2019 2Q bendrovės grynasis pelnas ūgtelėjo beveik 9 mln. JAV dol. (nuo 16,5 mln. JAV dol. 2019 m. 2Q iki 25,2 mln. JAV dol. 2019 3Q), o EBITDA pagal LIFO išaugo beveik keturis kartus (2019 m. 3Q pasiekė 45,7 mln. JAV dol., kai tų pačių metų 2Q buvo 11,7 mln. JAV dol.). Vidutiniškai 9 proc. augo ir pardavimai žemyninėse rinkose (Lietuvoje – 11 %, Latvijoje – 12 %, Estijoje – 21 %, NVS šalyse - 23 %, kitose šalyse – 28 %).

Tačiau AB „ORLEN Lietuva“ veiklos rezultatai būtų buvę geresni, jei ne naftos ir naftos produktų kainų kritimas bei nepalankiai susiklosčiusi makroekonominė situacija. Dėl šių neigiamų faktorių 2019 m. 9 mėnesių EBITDA pagal LIFO buvo 7 % mažesnis, lyginant su tuo pačiu periodu praėjusiais metais (2019 m. 9 mėn. EBITDA pagal LIFO - 111,9 mln. JAV dol., o 2018 m. 9 mėn. – 120,4 mln. JAV dol.)

„Sąlygos rinkoje nuolat kinta ir kartais tampa itin sudėtingos, tačiau „ORLEN Lietuva“ veikla išlieka pelninga ir turi teigiamos įtakos PKN ORLEN finansiniams rezultatams. – teigė bendrovės generalinis direktorius Michal Rudnicki. – Ypatingai didžiuojamės praėjusį ketvirtį užfiksavę visų laikų įmonės rekordą – 500 dienų be incidentų. Šiandien daugiau nei 540 dienų saugiai ir atsakingai dirbdami, tikiu, tampame pavyzdžiu ne tik ORLEN grupės įmonėms, bet ir Lietuvos pramonei“.

AB „ORLEN Lietuva“ yra didžiausia Lietuvos įmonė, eksportuojanti daugiausiai produkcijos ir sumokanti didžiausius mokesčius. Nuo 2006 m. PKN ORLEN išleido beveik 4 mlrd. JAV dol. Mažeikių naftos perdirbimo produktų gamyklos įsigijimui ir tolesnėms investicijoms.

PKN ORLEN yra pažangus degalų ir energijos rinkos dalyvis bei didžiausia Centrinės ir Rytų Europos bendrovė, įtraukta į prestižinius Fortune Global 500, Platts TOP250 ir Thomson Reuters TOP100 sąrašus.