„ORLEN Lietuva“ skelbia gerus II ketvirčio finansinius rezultatus

23-07-2015  Naujienos

​2015 m. II ketvirtį „ORLEN Lietuva“ fiksavo:
•           134 mln. JAV dolerių EBITDA pagal LIFO,
•           14 procentinių punktų (lyginant su praėjusiais metais) padidėjusį gamybos pajėgumų panaudojimą,
•           17 procentų (lyginant su praėjusiais metais) išaugusius pardavimus,
•           Toliau gerėjančius veiklos rodiklius.

Gerų „ORLEN Lietuva“ rezultatų priežastis – bendrovės reorganizavimas ir labai palankios makroekonominės sąlygos. II šių metų ketvirtį gamybos pajėgumų panaudojimas siekė 86% (birželį šis rodiklis buvo išaugęs iki 92% – aukščiausio lygio per pastaruosius dvejus metus). Tolesnė pardavimo veiklos plėtra Baltijos valstybių ir Ukrainos rinkose leido bendrovei per I 2015 m. pusmetį uždirbti 145 mln. JAV dolerių grynojo pelno.

„Visos pastangos ir ryžtas reorganizuojant bendrovę duoda gerų finansinių rezultatų. Nepaisant to, mes nepervertiname rinkos sąlygų, kurios šiuo metu mums yra ypatingai palankios, įtakos. Kita vertus, pastebime, kad mūsų pastangos plėstis Baltijos valstybių rinkoje didina parduodamų produktų kiekius. 2015 m. I pusmetį „ORLEN Lietuva“ į Latviją įvežė 22% daugiau produktų, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2014 metais. Estijoje per tą patį laiką mūsų pardavimai išaugo 38%“, – sakė „ORLEN Lietuva“ generalinis direktorius Ireneusz Fąfara.

2015 m. II ketvirtį „ORLEN Lietuva“ fiksavo visų finansinių rodiklių didėjimą. EBITDA pagal LIFO siekė 134 mln. JAV dolerių, kai 2014 m. II ketvirtį jis buvo 0 mln. JAV dolerių (išskyrus turto vertės sumažėjimą). Grynasis pelnas pastarąjį ketvirtį siekė 98 mln. JAV dolerių, kai 2014 m. II ketvirtį jis buvo –24 mln. JAV dolerių (išskyrus turto vertės sumažėjimą).

„ORLEN Lietuva“ yra didžiausia Lietuvos įmonė, eksportuojanti daugiausia produkcijos ir sumokanti didžiausius mokesčius. Nuo 2006 m. PKN ORLEN išleido beveik 4 mlrd. JAV dolerių Mažeikių naftos perdirbimo produktų gamyklos įsigijimui ir tolesnėms investicijoms į ją. PKN ORLEN dar nėra skyręs „ORLEN Lietuva“ pelno dalies dividendų išmokėjimui, o visus bendrovės finansinius resursus reinvestuoja į jos plėtrą.

Bendrovė nuolat susiduria su neigiamomis aukštų logistikos sąnaudų pasekmėmis, todėl PKN ORLEN, kaip vienintelis akcininkas, ėmėsi visų įmanomų priemonių reorganizuoti bendrovę ir įgyvendinti strategiją, kuri leistų bendrovei „ORLEN Lietuva“ prisitaikyti prie rinkos sąlygų: didinti gamybą, o kartu ir ekonominius rezultatus, jei tik tam palankios rinkos sąlygos. Kita vertus, pasiūlytieji sprendimai galėtų ir sumažinti juos, jei rinka būtų nepalanki.

PKN ORLEN yra pažangus kuro ir energijos rinkos dalyvis, didžiausia įmonė Vidurio ir Rytų Europoje, taip pat vienintelė Lenkijos įmonė, įtraukta į prestižinį „Fortune 500“ sąrašą. Be to, ORLEN yra vienintelė įmonė regione, kurią JAV institutas „Ethisphere“ paskelbė etiškiausia įmone 2014 metais.

 
 
 

ORLEN Grupės prekiniai ženklai