„ORLEN Lietuva“ grynasis pelnas 2016 m. antrąjį ketvirtį siekė 77 milijonus JAV dolerių

21-07-2016  Naujienos

2016 m. II ketvirtį „ORLEN Lietuva“ fiksavo:
• 72 mln. JAV dolerių EBITDA pagal LIFO,
• 7 procentiniais punktais (lyginat su 2015 metų tuo pačiu metu) sumažėjusį gamybos pajėgumų panaudojimą,
• 77 mln. JAV dolerių grynąjį pelną,
• 19 mln. JAV dolerių investicines išlaidas per 2016 m. 6 mėnesius.

„ORLEN Lietuva“ ir toliau naudojosi bendrovei palankiomis rinkos sąlygomis, gavusi 128 mln. JAV dolerių pelną per pirmuosius šešis šių metų mėnesius, iš jų – 77 mln. JAV dolerių gauta antrąjį ketvirtį. Bendrovei taip pat pavyko padidinti pardavimo apimtis vietos rinkose, o tai pagerino gamybinės veiklos rentabilumą. Panašiai kaip ir pirmąjį šių metų ketvirtį, pajamos buvo mažesnės lyginant su praėjusių metų tuo pačiu ketvirčių (1 252 mln. JAV dolerių 2015 metais lyginant su 882 mln. JAV dolerių 2016 metais) dėl sumažėjusių naftos ir produktų kainų.

„Mūsų veikla 2016 m. II ketvirtį leido pasiekti gerų finansinių rezultatų. Man taip pat malonu pastebėti, kad visos pastangos ir sąnaudos gerinant mūsų veiklos standartus duoda naudos. Mes labai didžiuojamės savo „Sauga svarbiausia“ ir LEAN valdymo programomis, kurios duoda teigiamų veiklos rezultatų kiekvieną dieną. Per pirmąjį 2016 m. pusmetį į „ORLEN Lietuva“ įrenginių atnaujinimą ir techninių parametrų gerinimą investuota 19 milijonų dolerių, o ateinantiems mėnesiams suplanuota dar daugiau investicijų“, – sakė „ORLEN Lietuva“ generalinis direktorius Ireneusz Fąfara.

Nors „ORLEN Lietuva“ užfiksavo jau antrą pelningą ketvirtį 2016 metais, finansiniai rodikliai yra žemesni nei pernykščiai. 2016 m. II ketvirčio EBITDA pagal LIFO siekė 72 mln. JAV dolerių, kai 2015 m. II ketvirtį ji buvo 139 mln. JAV dolerių. Pirminė to priežastis – mažesnės nei prieš 12 mėnesių perdirbimo ir rinkos maržos.

„ORLEN Lietuva“ yra didžiausia Lietuvos įmonė, eksportuojanti daugiausia produkcijos ir sumokanti didžiausius mokesčius. Nuo 2006 m. PKN ORLEN išleido beveik 4 mlrd. JAV dolerių Mažeikių naftos perdirbimo produktų gamyklai įsigyti ir tolesnėms investicijoms į ją.

Bendrovė nuolat susiduria su neigiamomis didelių logistikos sąnaudų pasekmėmis, todėl PKN ORLEN, kaip vienintelis akcininkas, ėmėsi visų įmanomų priemonių reorganizuoti bendrovę ir įgyvendinti strategiją, kuri leistų bendrovei „ORLEN Lietuva“ prisitaikyti prie rinkos sąlygų: didinti gamybą, o kartu ir ekonominius rezultatus, jei tik tam palankios rinkos sąlygos. Kita vertus, įdiegti sprendimai leistų mažinti gamybą, jei rinka būtų nepalanki.

PKN ORLEN yra pažangus kuro ir energijos rinkos dalyvis, didžiausia įmonė Vidurio ir Rytų Europoje, taip pat vienintelė Lenkijos įmonė, įtraukta į prestižinį Fortune 500 sąrašą. Be to, ORLEN yra vienintelė įmonė regione, kurią JAV institutas JAV institutas „Ethisphere“ paskelbė etiškiausia įmone 2014, 2015 ir 2016 metais.

 
 
 

ORLEN Grupės prekiniai ženklai